Zielona kawa-co to takiego?
To ziarna kawy nie poddane procesowi palenia, inaczej mówiąc obróbka ziaren zakończona została przed procesem palenia.
Kawa ta jest produktem w pełni naturalnym, znanym od dawien dawna.
Jej kolor można określić jako zielony, (różnego nasycenia w zależności od rodzaju), zielono-szary, zielono-żółty.
Pomimo iż kawa ta nie jest poddawana paleniu, poziom kofeiny w naparze jest porównywalny do poziomu kofeiny kaw czarnych.
W smaku jest łagodna, przyjemna, lekko cierpka, znacznie pozbawiona
goryczy, z nutą kwasowości. Można ją smakowo porównać do zielonej
herbaty bądź Yerba matte oraz „trawiastego” naparu.
Aromat zielonej kawy jest przyjemny, ciepły, mniej intensywny niż w przypadku palonej kawy.
Źródło fot. http:// www.healthydietadvisor.com/
Łyk informacji:
Ziarna kawy zielonej zawierają:
-0,3 – 2,3% kofeiny związanej z kwasem chlorogenowym, do 15% tłuszczu,
13% białek, 8% cukrów, 7% soli mineralnych: przede wszystkim magnezu i
potasu, trygoneline, kwasy organiczne, pektyne, witamine˛ PP oraz 11%
wody.
Kawa palona zawiera znacznie mniej lotnych substancji aromatycznych, tłuszczu i białek.*
(* Kobukowski J.: Rozprawy i monografie 17. Wpływ spożycia używek na
wartość odżywczą białka, wykorzystanie energii oraz biodostępności
składnikowa mineralnych. Art., Olsztyn 1999r.)
Dobroczynne działanie zielonej kawy.
Zastanawiasz się dlaczego tak wielu ludzi zachwyca się zielonymi ziarnami kawy?
Otóż zawiera ona bardzo duże ilości kwasu chlorogenowego (ACG), który
jest silnym oraz naturalnym antyoksydantem, polifenolem i kwasem
organicznym za razem.
To właśnie ACG w połączeniu z kofeiną (która
znajduje się również w zielonej kawie) sprawia, że organizm przyswaja
znacznie mniejsze ilość glukozy z pokarmu niż zwykle a ponadto glukoza
ta nie jest odkładana w postaci tłuszczu.
Co za tym idzie?
Gdy pijemy zieloną kawę, nasz organizm nie odkłada nadmiaru glukozy w
postaci tłuszczu.
Wówczas przy niskim poziomie glukozy korzysta on z
zapasów „starego” tłuszczu, a my pozbywamy się zbędnych kilogramów.
W naparze z mielonej kawy znajdziemy również kwas kawowy, który jest
antyoksydantem (przeciwutleniaczem) spowalniającym procesy starzenia się
komórek, usuwającym nadmiar wolnych rodników z organizmu, chroniącym
przed postępem „chorób cywilizacyjnych”.
Dodatkowo organizm
oczyszczony z toksyn szybciej i efektywniej spala nadmiar tkanki
tłuszczowej, pracuje „na wyższych obrotach”, szybciej metabolizuje.
Jednak nie od dziś wiadomo, że od samego picia kawy bądź herbaty ciężko schudnąć, dlatego należy pamiętać o zbilansowanej diecie, odrobinie ruchu i zdrowych nawykach żywieniowych.
Niesamowite właściwości jakie niesie za sobą zielona kawa:
*pobudza procesy trawienne
*przyspiesza metabolizm
*wspomaga odchudzanie
*reguluje poziom cukru we krwi
*zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
*oczyszcza organizm z toksyn
*działa żółciopędnie
*pobudza, dodaje witalności
*poprawia samopoczucie
*usprawnia pamięć i koncentrację
*wspomaga walkę z cellulitem
*spowalnia procesy starzenia się
*zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych
*chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn
*działa: p/wirusowo, p/grzybiczo, p/bakteryjnie
*przyspiesza metabolizm
*wspomaga odchudzanie
*reguluje poziom cukru we krwi
*zmniejsza poziom „złego” cholesterolu
*oczyszcza organizm z toksyn
*działa żółciopędnie
*pobudza, dodaje witalności
*poprawia samopoczucie
*usprawnia pamięć i koncentrację
*wspomaga walkę z cellulitem
*spowalnia procesy starzenia się
*zmniejsza ryzyko rozwoju komórek rakowych
*chroni przed wystąpieniem kamieni żółciowych u mężczyzn
*działa: p/wirusowo, p/grzybiczo, p/bakteryjnie
Parzenie i picie zielonej kawy.
Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste, dlatego nie poleca jej się mielić w młynkach elektrycznych, Blenderach itp.
Najłatwiej kupić już zmieloną kawę (mieloną przez profesjonalne maszyny) lub jeśli ktoś woli całe ziarna.
W przypadku zielonej kawy poleca się:
*rozbić/rozgnieść ziarna w moździerzu
*podsuszyć ziarna na suchej patelni na najmniejszym ogniu przez 5 min.
Po czym odczekać do ich ostygnięcia, owinąć je w czystą ściereczkę a
następnie roztrzaskać tłuczkiem.
*Pozostawić całe ziarna
Przygotowaną, wcześniej zmieloną, bądź ziarnista kawę należy zalać
gorącą wodą (ale nie wrzątkiem, najlepiej aby miała ona ok. 90-95
stopni), przykryć podstawkiem i odczekać kilka minut, aż napój się
zaparzy.
Ponieważ napar w smaku jest dość słaby i dla
niektórych nieokreślony, można go dosłodzić cukrem (może to być cukier
zwykły, brązowy lub Ksylitol), miodem, syropem z agawy, dodać mleka,
doprawić cynamonem bądź kardamonem.
Przeciwwskazania.
Zielonej kawy nie powinny pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz
dzieci do lat 16, osoby z wysokim nadciśnieniem oraz chorobami serca.
No prosze nawet nie wiedzialam o az tylu jej wlasciwosciach. co do smmaku to jest wstretna, dalam rade pic ja 7dni ;/
OdpowiedzUsuńSmak może nie zachwyca, dlatego warto kawkę urozmaicić odrobiną cukru (ksylitolu, z agawy, brązowym), cynamonem, kardamonem itp:)
Usuńbardzo ciekawy wpis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam ponownie:)
UsuńDużo informacji na temat :) mam zakupioną mieloną ale powiem, że pije się ją bez przyjemnosci ;) muszę zrobić drugie podejście z jakimś dodatkiem smakowym bo po opisie właściwości wnoszę, że trzeba by ją pić systematycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak, systematyczność w piciu tej kawy bardzooo wskazana:) Na początku też mi nie smakowala jednak z czasem do niej przywykłam :)
Usuńnie piję kaw, a ta jest podobno wyjątkowo nie smaczna, wiec nie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńZawsze można ją jakoś ulepszyć ulubionymi dodatkami takimi jak wiórki kokosowe, cynamon, syrop:)
UsuńJeszcze nie piłam zielonej kawy, ale teraz z ciekawości muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń:*
Polecam:)
Usuńmi zielona kawa zupełnie nie smakuje;p aktualnie robię z niej płukankę do włosów ^^
OdpowiedzUsuńCzyli odkrywasz kolejne zastosowanie i zalety zielonej kawy, super:)
Usuńnie miałam pojęcia, że ma aż tyle ciekawych dobroczynnych właściwości,
OdpowiedzUsuńchyba zacznę ją pić
A jednak, małe ziarenka-wielka moc:)
UsuńJa uwielbiam kawę i bez niej się nie obejdę.Zielona również jest smaczna i faktycznie ma ciekawe właściwości;)
OdpowiedzUsuńDzień bez kawy dniem straconym:)
UsuńJesteś jedną z niewielu, którym smakuje ten zielony napar -co mnie bardzo cieszy;)
Próbowałam ją pić, ale jak dla mnie jest tak paskudna że nie dam rady, Pierdzielę wolę zrobić kilometr więcej na rowerze :D Ale jak ktoś lubi, to oczywiście fajna sprawa, bo same korzyści :)
OdpowiedzUsuńFakt, korzyści ogrom ale nic na siłę:)
UsuńWażne, że jakkolwiek inaczej dbasz o zdrowie:)
Nie wiedziałam nawet jak drogocenna jest zielona kawa ;)
OdpowiedzUsuńMałe ziarenka a taka w nich moc;)
UsuńJuż wiele o niej czytałam, nawet musiałam się o niej uczyć, ale w zasadzie, to nie miałam okazji jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, chociażby dla nowego doświadczenia smakowego ;)
UsuńPróbowałam, szału nie ma :)
OdpowiedzUsuńW smaku szału nie ma, za to we właściwościach znajdziemy wiele dobrego:)
UsuńNigdy nie piłam, ale przeczytałam z ciekawością, nawet nie wiedziałam o jej właściwościach:)
OdpowiedzUsuńMiło mi i zapraszam ponownie:)
Usuńwidziałam ten rodzaj kawy w wielu sklepach i myślę, że zakupię gdyż lubię nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować czegoś "nieznanego":)
UsuńO zielonej kawie nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie słyszałam o zielonej kawie :) jak ją zobaczę w sklepie na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Fajnie też ją czymś urozmaicić np. cynamonem, imbirem, papryczką chili:)
UsuńBardzo przystępnie i ciekawie podana wiedza:-) czytałam z ciekawością. Ja sama nie pijam kawy ale słyszałam o dobrych właściwosciach tej zielonej.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że Ci się podoba:)
UsuńNigdy nie piłam zielonej kawy ;)
OdpowiedzUsuńMoże nadszedł ten odpowiedni czas;)
Usuńa ktoś mi ostatnio mówiła, że w smaku jest spoko hmm muszę ją sama wypróbować
OdpowiedzUsuńZdania są podzielone, tak jak z zieloną herbatą jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą:) Polecam spróbować:)
UsuńCiężkoi było mi się do niej przekonać, ale po jakimś czasie posmakowała, teraz pije od czasu do czasu z imbirem albo pomarańczą:) w wolnej chwili zajrzyj do mnie:)
OdpowiedzUsuńkiedys piłam i smak nawet znosny juz wole od zielonej herbaty:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o niej tyle dobrych rzeczy, ale w smaku okropna
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam zielonej kawy, ale juz od jakiegoś czasu korci mnie żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, ciekawe jak pachnie? :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, najgorszy niestety jest smak tej kawy... Ale jedną dziennie warto wypić mimo wszystko :)
OdpowiedzUsuńZdrowotne właściwości zielonej kawy znam już od dawna i bardzo chętnie ją piję. Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie próbowali. :)
OdpowiedzUsuńZieloną herbatkę kocham, ale zielona kawa przez usta mi nie przejdzie:)
OdpowiedzUsuńma tyle super właściwości! szkoda, że tak nie smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńSame dobroci ma ta kawa. Ale niektórzy piszą, że kiepsko smakuje... Do białej herbaty i do roibosa nigdy się nie przekonałam. Ale spróbuję tę kawę. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
OdpowiedzUsuńJa tam jednak wolę paloną :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam ze jest taka kawa. I ile ma właściwości! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń